logo
SBR Links Reserveren

Terug naar nieuws

9 april eerste repaircafé

04-11-2016

Wat doe je met een broodrooster die niet roostert, met een stoel die wiebelt of met je zoons favoriete raceauto die twee van zijn wielen mist? Repareren natuurlijk! De Stichting Beheer Registergoederen organiseert in samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen op 9 april het allereerste Repair Café binnen de Hof van Twente. Ervaren reparateurs helpen uw draagbare huishoudelijk apparaten, meubels en speelgoed gratis aan een tweede leven.

In het Deldense cultuur- en gemeenschapscentrum het Parochiehuis heerst op 9 april nog een paasstemming, alles draait immers om wederopstandingen. Tussen 10:00 en 13:00 uur staan in de Langestraat 79 diverse vrijwilligers paraat om te helpen met de reparatie van uw defecte koffiezetapparaat, bijzettafeltje, lamp, föhn, mobieltje, hobbelpaard, et cetera. Naast kennis en kunde, zijn gereedschap, materialen en koffie ruimschoots aanwezig. De enige verplichting van bezoekers is een bijdrage aan de gezelligheid.

Door repareren te promoten, willen de SBR en de SWO bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt ook Henk Naafs, een van de vrijwilligers. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in aanbrengen." Naafs schetst hoe nobel het is om kostbare grondstoffen (en geld) te besparen, "maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is én vaak heel makkelijk."

De organisatoren streven dan ook niet slecht ecologische doelstellingen na, ook het sociale streven is belangrijk. “Het caféaspect mag niet onderschat worden,” zo stelt Bart Schurink van de SBR “het initiatief is laagdrempelig en de sfeer moet er vooral een zijn van gezelligheid en gemoedelijkheid. Ieder apparaat dat gered kan worden is mooi meegenomen, maar ieder goed gesprek of nieuw contact is minstens zo waardevol. Samen repareren kan leiden tot sociale eyeopeners in de eigen buurt. Koffie en siliconenspray als kruipolie voor een individualiserende samenleving, fantastisch toch?’

In- en omwoners van de Hof van Twente worden van harte uitgenodigd om vanaf 9 april op de tweede zaterdag van de maand een bezoek te brengen aan de Dinkelzaal van het Parochiehuis. Alles wordt dan in het werk gesteld om apparaten, meubels en speeltjes een tweede kans te geven. De hoop is dat in de toekomst ook stofreparaties aan het serviceaanbod toegevoegd kunnen worden, daarvoor worden nog vrijwilligers gezocht. Kijk ook op repaircafe.org of op www.facebook.com/repaircafedelden/.

Terug naar nieuws

Goed cursusjaar voor ’t Iemenschoer

04-11-2016

Binnen het bestuur van Stichting ’t Iemenschoer wordt alvast tevreden teruggekeken op het cursusjaar 2015/16. Nieuwe cursussen als Geschiedenis van Nederland, Sterrenkunde, Kunstgeschiedenis en Spaans voor beginners waren succesvol en ook de voorjaarscursus Windows 10 bleek een schot in de roos. Maar ook het behouden aanbod bewees opnieuw zijn waarde, want oogstte veel animo en lof. Over de volle breedte nam het aantal cursisten toe met ruim 25 procent. Het onderstreept de hartenkreet van een cursiste: ”goed dat er een Iemenschoer is”.

De voorbereidingen voor het nieuwe cursusjaar, dat begin oktober a.s. van start gaat, naderen hun voltooiing. Een gelicht tipje van de sluier leert dat ’t Iemenschoer in 2016/17 blijft vernieuwen en ontwikkelen. Muziek Luisteren, Geschiedenis van Overijssel, Russisch voor beginners, “Digisterker” (omgaan met de digitale overheid) zijn voorbeelden van cursussen die een kans krijgen.

Het nieuwe cursusprogramma is vanaf 1 juli a.s. te bekijken op de website. In augustus en september vindt u de advertentie met het volledige cursusprogramma in het Hofweekblad en uiteraard wordt u ook via de Parochiehuismedia op de hoogte gehouden. Ondanks alle ontwikkelingen en innovaties is de behuizing van ’t Iemenschoer immers een aangename constante. Na een lange zomer, wordt u in het nieuwe cursusjaar met alle egards begroet in een stijlvolle gerestylede IJsselzaal.
 

Terug naar nieuws

Repair café 3

04-11-2016


Aanstaande zaterdag, 11 juni, vindt de derde editie van het Deldense Repaircafé plaats. De afgelopen keren is gebleken dat u ons al prima weet te vinden voor uw elektronisch apparaten, maar wij hebben ook kennis in huis t.b.v. stoffen en meubels. Wees welkom!

 

Terug naar nieuws

13 augustus: Repair Café

04-11-2016

Bouwvak of niet, zaterdag aanstaande vindt de nieuwste ronde van het Repair Café Delden tussen 10:00 en 13:00 uur plaats in het Parochiehuis. Meubels, textiel, elektronica, alles wordt door de kundige reparateurs onder handen genomen in de hoop op nieuwe levens.

Het goede voorbeeld dat de Rabobank Centraal Twente onlangs gaf, wordt zaterdag opgevolgd door de firma Deldense Automaterialen. Waar de lokale Rabobank een geldelijke bijdrage deed, schenkt ‘Deldense’ zaterdag een cadeau in natura. Een genereuze geste die wat ons betreft nog meer navolging mag krijgen.

De wens om van het Repair Café Delden een breed gedragen initiatief te maken, waarin allerlei geledingen binnen de samenleving elkaar sociaal en ecologisch ontmoeten, krijgt steeds beter vorm. Voor een ieder daarom de uitnodiging om op 13 augustus tussen 10:00 en 13:00 uur een kijkje te komen nemen aan de Langestraat 79.

Terug naar nieuws

De ‘Deldense’ helpt repareren

04-11-2016

Het bedrijf Deldense AutoMaterialen heeft j.l. zaterdag een mooie bijdrage geleverd aan het plaatselijke Repair Café. Voor het uitvoeren van een breed scala aan reparaties doneerde ‘Deldense’ een zeer uitgebreide gereedschapsset. Voorafgaand aan de vijfde editie van het Repair Café Delden gaven de broers Lutke Veldhuis te kennen dat juist initiatieven met een duurzaam en maatschappelijk karakter uitstekend binnen hun bedrijfsfilosofie passen. ‘Met ons bedrijf proberen eenzelfde verhaal te vertellen, waarin het herstellen van een gebruiksobject de voldoening geeft waar de aankoop van een nieuwe niet tegenop kan.’

De overdracht van de gereedschapsset bleek een aanzet voor een recordsessie van het Café. Niet veel vaker was het zo druk en nooit werden er zo veel reparaties met succes verricht. De reacties van bezoekers waren dan ook overweldigend en aan de koffietafel werden onvermoede banden gesmeed. Hiermee zijn alle doelen die de vrijwilligers en de organisatoren iedere tweede zaterdag van de maand samenbrengen, voor de vijfde keer op rij behaald.
 

Terug naar nieuws

Repair café 12 november

07-11-2016

Wat is er op de zaterdagochtend fijner dan de dag rustig op te starten onder het genot van een lekker kopje koffie. En als u dan tussen neus en lippen door ook eens een praktisch doel kunt verwezenlijken, dan kan het weekend niet meer stuk. Dit alles is mogelijk op zaterdag 12 november tussen 10:00 en 13:00 uur in Stadscentrum het Parochiehuis.

Dan zitten de reparateurs van het Repair Café Delden voor u klaar om defecte zaken gratis aan hun kundige ogen te onderwerpen. Het verleden leert dat het gros van de door u meegebrachte artikelen nieuw leven ingeblazen kan worden. Maar zelfs wanneer het voorwerp in kwestie hopeloos defect blijkt, is er de huiselijke gezelligheid als pleister op de wonde.

Terug naar nieuws

Repair café op fietse

15-12-2016

Je ziet ze in deze dagen overal, onverlichte fietsen. Voor jong en oud geldt namelijk dat het er soms gewoon niet van komt om zich te buigen over een defect licht. De reparateurs van het Repair Café dragen graag hun steentje bij aan de fietsveiligheid van de Deldenaren en staan vrijdag aanstaande tussen 16:00 en 18:00 uur paraat bij jongerensoos Walk-in (achter Stadscentrum het Parochiehuis).


Naast reparaties aan verlichting, zal er ook aandacht worden besteed aan alle andere zaken die het fietsen tot een veilige bezigheid moeten maken. Eventuele reparaties zijn gratis, het materiaal moet wel betaald worden, voor grotere mankementen wordt u doorverwezen naar een fietsenmaker.


Het Repair Café Delden heeft in Veilig Verkeer Nederland, Salut, de SBR en de Deldense fietsenmakers Sloot en Van der Woning welwillende partners gevonden om het initiatief te ondersteunen. Controleurs van VVN kennen precies de eisen waaraan de fietsen moeten voldoen. Van der Woning en Sloot stellen reparatiemateriaal tegen vriendenprijzen ter beschikking. De SBR en de jongerenwerkers van Salut treden in de namiddag van de zestiende december op als gulle gastheer. Iedereen is van harte uitgenodigd zijn/haar voordeel te komen doen en 2016 veilig uit te fietsen.

 

Terug naar nieuws

Repair Café

04-12-2017

Repair Café

Zaterdag 9 december vindt de nieuwste ronde van het Deldense Repair Café plaats, tussen 10:00 en 13:00 uur bent u van harte welkom in de Dinkelzaal van Stadscentrum het Parochiehuis. Meubels, textiel, apparaten of speelgoed, u kunt het zo gek niet bedenken of het wordt onder handen genomen door kundige reparateurs. Er is dus altijd hoop op een nieuw leven.

Uiteraard bent u ook voor een kopje koffie welkom in de Dinkelzaal, de sfeer is immers altijd opperbest. Bovendien komt elke comsumptie volledig ten goede aan het Repair Café Delden.